10 verschillende werkvormen om met redactiesommen aan de slag te gaan

Gepubliceerd op 5 mei 2024 om 15:56

Vind je redactiesommen oefenen maar een saaie boel? Hieronder lees je tien verschillende ideeën voor meer variatie.

Redactiesommen als dagstart

Simpel maar effectief. Begin elke dag met een redactiesom op het bord. Zo gebruik je de kracht van herhaling zonder dat het allemaal al te lang hoeft te duren.

 

Kale sommen

Zet een aantal kale sommen op het bord. Bijvoorbeeld: 83 : 4 en 28 + 7 - 14. Laat je leerlingen hier sommen bij bedenken. uiteraard pas je de getallen en bewerkingen aan aan het niveau van je leerlingen. Extra leuk om daarna de sommen te laten uitwisselen en maken. 

 

Zoek iemand die..

Zorg voor kaartjes met daarop redactiesommen op het niveau van jouw leerlingen. Maak van elke som twee kaartjes. Deel deze kaartjes uit onder jouw leerlingen. Laat alle leerlingen nu een rekentekening maken bij hun som. Kunnen de kinderen met dezelfde som elkaar vinden? Als variatie kun je ook de helft van de kinderen de som laten tekenen en de andere kinderen de tekening bij hun som laten zoeken. 

 

Oefen de stappen in een groepje

Zorg voor kaartjes met daarop redactiesommen op het niveau van jouw leerlingen. Zorg ook voor een stappenplan redactiesommen en uitreken papier. Je verdeelt de kinderen in groepjes van 2, 3 of 4 leerlingen. Leerling 1 pakt een kaartje en voert stap 1 van het stappenplan hardop uit. Daarna geeft hij of zij het kaartje door aan de volgende leerling, deze voert stap 2 hardop uit. Zo ga je verder tot de laatste stap is uitgevoerd en de som dus ook gecontroleerd in. Een fijne manier om de stappen in te slijpen.

 

Bedenk zelf redactiesommen bij een tekst/afbeelding of grafiek

Geef je leerlingen een tekst of krantenartikel, een plattegrond van een dierentuin, een afbeelding van een straat of een grafiek en laat ze hier in tweetallen zelf redactiesommen bij bedenken. Uiteraard lossen ze daarna elkaars sommen op.

 

In spelvorm

Dit kan heel eenvoudig. Zorg voor een stapel kaartjes met daarop redactiesommen op het niveau van jouw leerlingen. Kies een spelbord met vakjes, pionnen en dobbelstenen. Ganzenbord, slangen en ladders of mens-erger-je niet werken prima. Voor een speler de dobbelsteen gooit moet hij of zij eerst een vraag goed oplossen. 

 

Maak een kahoot

Ga naar Kahoot.com en maak hier een gratis account aan. je kun nu je eigen sommenquiz maken.

 

Krantenmeppen

Speel een variant op het oorspronkelijke spel. Maak 5 kaartjes. Plus, min, keer, gedeeld door en een joker. Deze leg je op tafel neer. Lees een som voor. De leerling die het eerst op de goede bewerking slaat heeft een punt. Je kunt dit opbouwen. Eénvoudige sommen met maar één bewerking voor de groepen 4, 5 en 6. Maar voor de hogere groepen kun je steeds ingewikkelder sommen gebruiken. San moet je op meer bewerkingen achter elkaar slaan.

Bijvoorbeeld: In de koektrommel zitten 28 koekjes, Sam eet er 17 op en koopt 15 nieuwe. Hoeveel koekjes zitten er nu in de trommel?

Hier moet je eerst eerst op de min en dan op de plus slaan. Zo kunnen er hele reeksen ontstaan.

Soms zijn er meerdere  bewerkingen mogelijk. De leerling moet dan uitleggen hoe hij de bewerking gebruikt. 

De joker is voor sommen waarbij je geen plus, min, keer of gedeeld door kan gebruiken - het gebruik van deze kaart moet uiteraard ook worden uitgelegd.

 

Gebruik "echte" situaties in de klas

Ga je pepernoten bakken met de klas? Laat de leerlingen uitzoeken hoeveel er van elk ingrediënt gekocht moet worden. Bij een feestje laat je de kinderen met een budget de plannen maken. Bij het open podium maken je leerlingen het rooster enzovoorts. Redactiesommen zijn bedoeld om te oefenen voor "in het echt" en soms lukt het ook om die echte situaties naar de klas te halen.

 

Maak een speurtocht

Kies een aantal redactiesommen met multiple choice antwoorden. Bij elk antwoord kies je een letter. De letters bij de goede antwoorden vormen aan het eind van de speurtocht samen een woord. Hang de sommen verspreid door de ruimte/lokaal/gang/schoolplein. de leerlingen maken de sommen en speuren zo het woord bij elkaar.

 

Veel plezier!

 

Wil je met jouw leerlingen op een gestructureerde manier aan de slag met redactiesommen? Kijk dan even verder.

  • De werkboeken "Redactiesommen Stap voor Stap" voor de groepen 5, 6, 7 en 8 oefenen de verschillende stappen van het maken van redactiesommen in. In 6 hoofdstukken komt elke stap aan bod en wordt deze uitgelegd en met leuke oefeneingen geoefend. 
  • Voor leerkrachten en Remedial Teachers is er de training: ΅ "Redactiesommen voor Onderwijsprofessoinals". In deze training krijg je naast een grote hoeveelheid extra materiaal en informatie meer inzicht in de valkuilen waar jouw leerlingen tegenaan lopen bij het maken van redactiesommen en hoe je ze daarbij verder kunt helpen.
  • In de webshop vind je verschillende werkbladen en spellen waarmee je leerlingen kunnen oefenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.