Hoe werk je met de "Stap voor Stap" werkboeken?

Gepubliceerd op 24 februari 2024 om 20:29

Bij het maken van de werkboeken had ik voor ogen dat iedereen met de werkboeken zou moeten kunnen werken. Zowel ouders die thuis zelf extra willen oefenen met hun kind als ervaren leerkrachten en RT-ers wilde ik een manier aanreiken waarmee ze snel en gericht een rekenonderdeel kunnen aanpakken. Daarnaast moest de methodiek gebruikt kunnen worden naast de reguliere methode en vervolgens ook toegepast kunnen worden op de sommen die gemaakt worden in die methode. Hoe werkt dit nu in de praktijk?

Eerst even wat algemene informatie over alle werkboeken. Elk werkboek is opgebouwd rondom een stappenplan of stroomschema. Waar de boeken zich onderscheiden van andere methoden die stappenplannen aanbieden, is dat in de Stap-voor-Stap-reeks elke stap ook werkelijk apart aangeleerd en ingeoefend wordt. Het werkboek bestaat dus NIET uit een heleboel oefenopgaven met daarnaast een stappenplan waarmee je de opgaven kunt oplossen. Het is opgebouwd uit 5 of 6 hoofdstukken waarin elke stap wordt uitgelegd, aangeleerd en ingeoefend. Het verwerkingsmateriaal bij de hoofdstukken past dus steeds bij de stap of vaardigheid die in dat hoofdstuk aangeleerd wordt. 

 

Heb je behoefte aan meer oefenmateriaal? Op de website is een downloadpagina waar je met je wachtwoord uit het werkboek extra materiaal kunt downloaden. Dit materiaal sluit aan bij één van de lessen uit het boek of kun je gebruiken als alle stappen uit het boek doorlopen zijn om extra te oefenen. Elke maand verschijnt er een nieuw oefenblad op de downloadpagina. Dit blijft hier 6 maanden staan, waarin je het gratis kunt downloaden.

 

De taal in het werkboek is gericht op de leerling. De teksten zijn dus op kindniveau geschreven. Als volwassene heb je dus geen aparte handleiding nodig. 

Thuis

 

Heb je als ouder het werkboek aangeschaft dan heb je twee mogelijkheden om het werkboek met je kind te doorlopen. 

  1. Als je kind een heel goede werkhouding heeft, al goed zelfstandig teksten kan lezen of het onderwerp al bekend is bij je kind, dan kan je kind het werkboek zelfstandig doorwerken. In de  praktijk zullen alleen kinderen uit groep 7 en 8 dit aankunnen. Deel sowieso het werk voor je kind op in delen. Laat bijvoorbeeld één hoofdstuk per week maken.
  2. Je kunt het werkboek natuurlijk ook samen met je kind doorlopen. Maak één hoofdstuk per keer. Jullie zullen hier ongeveer drie kwartier mee bezig zijn. Merk je dat je kind meer oefening nodig heeft bij een bepaald hoofdstuk? Zoek dan een extra werkblad uit van de downloadpagina. Als jullie het werkboek helemaal doorlopen hebben kun je blijven oefenen met de extra werkbladen  of het stappenplan gebruiken om de sommen uit de methode van school te maken. 

 

Op school of in de RT-praktijk

 

  1. Als je individueel met een leerling werkt dan kun je dezelfde aanpak als hierboven omschreven gebruiken. 
  2. Werk je met een groepje? Dan kun je ervoor kiezen om elk kind een eigen werkboek te geven en het op die manier samen door te werken. Je vult lessen - daar waar nodig - aan met het extra materiaal of je laat de downloads op een ander moment zelfstandig maken. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de lessen te geven uit het werkboek. De tekst in de lessen is dan de inhoud van jouw les. De leerlingen geef je alleen het stappenplan en het verwerkingsmateriaal. Deze kun je ook downloaden van de downloadpagina - scheelt een boel onhandig kopieerwerk ;). Ook nu kun je de lessen uitbreiden met het extra materiaal van de downloadpagina. Als je het werkboek doorlopen hebt dan houden de kinderen het stappenplan in hun la. Ze kunnen het stappenplan voortaan gebruiken bij de lessen uit de methode of bij ander oefenmateriaal dat je gebruikt. 
  3. Werk je met een hele klas dan geef jij de lessen vanuit het werkboek. De kinderen krijgen een kopie van het stappenplan en de werkbladen vanaf de downloadpagina's. Zo hoef je geen 30 werkboeken aan te schaffen. Het extra materiaal laat je op een ander moment zelfstandig maken. Het kan bijvoorbeeld in de weektaak.

Zelfstandig aan het werk met het extra materiaal van de downloadpagina.

Redactiesommen Stap voor Stap voor Onderwijsprofessionals

 

Redactiesommen- altijd lastig - daarom is er over dit onderwerp een aparte training gemaakt. In 6 lessen leer je kinderen van groep 5 t/m 8 alle ins en out van het maken van redactiesommen. De training is compleet uitgeschreven en ook al het materiaal staat voor je klaar in de Dropbox. 

Tijdens de training - die een dagdeel duurt - leer jij alle ins - en outs over redactiesommen. Waar let je op bij het aanbieden? Hoe bied je gericht hulp? Waar zitten de grootste struikelblokken voor jouw leerlingen en hoe help je ze verder? Er is een stukje theorie, maar ook veel doen en uitproberen. In de Dropbox vind je naast de volledige training en de bijbehorende handleiding ook nog veel extra materiaal en achtergrondinformatie. 

 

Tot slot kun je na het volgen van de training  alle werkboeken van de Stap-voor-Stap-reeks met een flinke korting aanschaffen als je ze wilt gebruiken als onderdeel van je aanbod. 

 

De training is geschikt voor leerkrachten en Remedial Teachers. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.