Wat maakt begrijpend lezen zo moeilijk en hoe kun je helpen?

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 12:01

Home » Wat maakt begrijpend lezen zo moeilijk?

Begrijpend lezen heb je eigenlijk overal bij nodig. Ook voor de middelbare school is het een belangrijke vaardigheid. Je kind moet dan immers zelfstandig zijn huiswerk kunnen maken en de opdrachten en teksten kunnen begrijpen. Er is dus veel aandacht voor op school en het is ook een belangrijke factor bij het krijgen van het schooladvies. Toch hebben veel kinderen er moeite mee. Waar "struikelen" kinderen over bij het begrijpend lezen, wat maakt het nu zo lastig en hoe kun je als ouder je kind helpen?

 

Het technisch lezen is nog niet op orde.  Als een kind nog veel moeite moet doen om de tekst te "ontcijferen" en zo de woorden en zinnen te lezen, dan gaat dat ten koste van het begrip. Zeker als je kind fouten maakt bij het lezen speelt dit een rol maar ook als het lezen te traag gaat. Bij trage lezers kan het gebeuren dat tegen de tijd dat zij bij het einde van de zin zijn, ze niet meer weten hoe de zin ook al weer was begonnen. Dan is het natuurlijk heel lastig om de

samenhang van de tekst te zien. Ook kinderen die niet met de goede intonatie lezen ("op toon" lezen) , hebben het moeilijk om de betekenis van de tekst te doorzien. Zinnen lopen dan in elkaar over en je "hoort' dan niet meer wat bij elkaar hoort en wat niet. Als je met je kind aan de slag wilt met technisch lezen is de beste hulp die je kan geven samen heel veel leeskilometers maken. Probeer elke dag samen 10 minuten te lezen. Daarnaast kun je je kind stimuleren om ook zoveel mogelijk zelf te lezen. Tips hiervoor vind je in het artikel: Zo wordt lezen leuk! Helpt dit allemaal niet en blijft je kind ondanks veel oefenen toch grote moeite houden met technisch lezen dan is het een goed idee om eens op school met de leerkracht te gaan praten of de hulp van een professional in te schakelen. 

 

Woordenschat. Als je te veel woorden die in de tekst staan, niet kent of begrijpt dan is het ook moeilijk om de draad van het verhaal vast te houden. Soms gebeurt het dat kinderen de tekst wel kunnen volgen, omdat ze geleerd hebben de betekenis van de woorden af te leiden uit de rest van het verhaal maar dat ze vastlopen op de vragen. De vragen zijn meestal maar korte zinnen en als je dan de betekenis van een belangrijk woord niet kent dat weet je niet wat er van je gevraagd wordt. Wil je je kind helpen met zijn woordenschat? In het artikel: "Kun je woordenschat oefenen?", vind je een aantal tips. 

 

De structuur van de tekst. Als je kind niet ziet hoe de verschillende zinnen en delen van de tekst met elkaar samenhangen dan is het een goed idee om aan de slag te gaan met verwijs- en signaalwoorden. Verwijswoorden zijn woorden die een ander woord uit de tekst vervangen. Kijk maar naar het volgende stukje: "Opa vroeg aan Sarah of zij een koekje wilde. Ze knikte. Opa wilde het aan haar geven maar liet het op de grond vallen. Sarah vond dat jammer. 

 

In deze tekst heb ik alle verwijswoorden rood gemaakt. Op de plaats van "Ze" zou je namelijk ook "Sarah" kunnen schrijven. "Ze" verwijst dus naar Sarah. Het woord "het", zou je kunnen vervangen door "het koekje", "het" is in deze tekst dus ook een verwijswoord.

 

Signaalwoorden geven aan hoe zinnen of stukken tekst met elkaar verbonden zijn. Voorbeelden van signaalwoorden zijn: bijvoorbeeld, zoals, dus, daarom, opsommend, net als. Dit soort woorden kunnen opsporen in de tekst en de betekenis ervan kennen, helpt kinderen om de structuur van de tekst beter te doorzien. 

 

Niet bij de tekst blijven. Bij sommige kinderen gaat hun eigen fantasie of de voorkennis die ze al hebben over een bepaald onderwerp met ze aan de haal. Ze verzinnen er dus van alles bij wat niet in de tekst staat, juist omdat ze al voorkennis hebben van het onderwerp. Wat dan helpt is je kind steeds bij het beantwoorden van de vraag met een markeerstift laten aanstrepen waar het in de tekst staat. Staat iets niet in de tekst, dan is het waarschijnlijk niet het goede antwoord, ook al is het misschien wel waar. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.