Zo willen je kinderen wel helpen in huis!

Gepubliceerd op 11 februari 2021 om 16:16

Honderd keer hetzelfde vragen. Elke keer weer dat gezeur over de vaat, de hond, de kleren op de vloer...En elke keer wordt het lastiger om het vriendelijk te zeggen. Kan het ook anders? Ja! Er bestaat geen "fool-proof" manier die altijd werkt. Kinderen zijn nou eenmaal geen robots en ze zullen nooit in alle gevallen meteen in de houding springen als jij wat van ze vraagt. Maar met de tips uit dit blog maak je wel de kans een stuk groter dat je kinderen zich onderdeel voelen van jullie huishouden en hun deel willen doen om het gezellig en schoon te houden.

c'est le ton qui fait la musique

Het is de toon die de muziek maakt. Kinderen zijn net mensen:) en net zoals jij waarschijnlijk niet erg geneigd bent hard aan het werk te gaan als jouw baas tegen je preekt en zeurt. Zo heeft ook je kind ook weinig sjoege om zijn bord in de keuken te zetten als dat gepaard gaat met gemopper. 

Hoe dan wel?

Vaak is het voldoende om het probleem alleen te omschrijven. Dus in plaats van: "Heb je nu weer alle vaat gewoon laten staan. Nu koekt alles aan en moet ik het weer afwassen." zeg je alleen "De vaat staat er nog" of "je gympen liggen in de hal" of "er ligt een natte handdoek op het bed". Nog korter werkt ook. Zeker bij dingen die vaak terugkomen als borden terugbrengen naar de keuken, jassen ophangen etc. kan alleen het woord "jas"of "bord"genoeg zijn.

autonomie

Denk hierbij maar aan je eigen werk. Wat vind je zelf prettiger? Als je baas je een opdracht geeft en hij verwacht dat je alles uit je handen laat vallen om de opdracht meteen uit te voeren volgens een door hem tot achter de komma gedefinieerde manier? Of vind je het fijner om een opdracht te krijgen en dat je die mag uitvoeren op een manier die bij jou past?

Dat laatste waarschijnlijk en dit geldt ook voor kinderen. Ze willen zich autonoom voelen. Baas over hun eigen tijd en over de manier waarop ze iets doen. Dat betekent dat je prima je kind kunt vragen om de woonkamer te stofzuigen. Het is alleen niet eerlijk om te verwachten dat je kind dat NU meteen doet. Het is heel logisch dat het eerst zijn hoofdstuk wil uitlezen, zijn spelletje wil afmaken etc. Als je hier ruimte voor geeft dan is de bereidheid om te helpen vaak een stuk groter.

Soms moet er iets wel nu meteen gebeuren en kan het echt niet wachten. Omgevallen bekers limonade moeten meteen opgeveegd, rondslingerende schoenen wil je niet pas over een uur uit de woonkamer hebben. Dan kun je je kind zijn behoefte aan autonomie tegemoet komen door een keuze aan te bieden. "Maak jij de tafel schoon of de vloer?", "Zet je schoenen in de gang of op je kamer. "

wees blij met de hulp die je krijgt

Als ik mijn zoon vraag de was op te vouwen dan...ziet het er anders uit dan wanneer ik het zelf gedaan zou hebben. De handdoeken liggen net wat minder "vierkant" in de kast, er hangt wel eens opeens een trui tussen de broeken...Hetzelfde gebeurt bij het koken. Als mijn kinderen de paprika's  snijden dan gaat dat anders dan wanneer ik dat zelf zou doen. Bij de ene zoon krijg ik allemaal minuscule stukjes, bij de andere grote stappen gauw thuis brokken. 

 

Ik heb dan twee keuzes. Ik klaag over dat ik het eigenlijk anders had gewild, dan helpen ze me de volgende keer waarschijnlijk niet weer. Of...ik zeg: "dankjewel, voor je hulp", en zij voelen zich goed en zijn wellicht een volgende keer weer bereid om wat te doen. 

 

Als je kind echt niet weet hoe iets moet, dan zul je het natuurlijk eerst aan je kind moeten leren. Daarna vallen de kleine verschillen in uitvoering tussen jou en je kind onder de kapstok van "autonomie". Ben je ergens heel precies in? Wil je het echt precies op die manier uitgevoerd hebben en niet anders? Dan kun je beter je conclusies trekken en de klus voortaan zelf doen.

 

"Dankjewel" zeggen nadat je kind heeft geholpen is sowieso een goed idee. Kinderen willen echt wel helpen als ze het gevoel hebben dat hun hulp verschil uitmaakt en gewaardeerd wordt. Ze willen niet helpen omdat jij "altijd alles alleen moet doen en ze nu groot genoeg zijn om ook eindelijk eens wat te gaan doen". Ze willen helpen als ze zien dat ze iets voor jou kunnen betekenen. Dat zij iets zinvols bijdragen waar het gezin echt iets aan heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.